Ορατός ο κίνδυνος υποβάθμισης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Ορατός ο κίνδυνος υποβάθμισης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Αρ. Πρωτ. 11363/16.02.2011

Προς Υπουργούς:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

- Οικονομικών

Έντονη είναι η ανησυχία και η αγωνία για την ανάπτυξη κα τη βιωσιμότητα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Το ΕΚΕΤΑ είναι ένα ερευνητικό κέντρο με πλούσια και σημαντική προσφορά στην έρευνα και στην ανάπτυξη της χώρας μας. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στο γεγονός, ότι μεγάλο τμήμα του κύκλου εργασιών του και των δαπανών του, καλύπτεται από εξωτερική χρηματοδότηση, δηλαδή από ερευνητικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδιωτικών επιχειρήσεων και οργανισμών, στα πλαίσια υλοποίησης ερευνητικών έργων. Συνεπώς, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η υπαγωγή όμως των ερευνητικών κέντρων στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 3899/2010, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΚΕΤΑ και η επακόλουθη μείωση αποδοχών του προσωπικού του, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο Κέντρο και θα το θέσει στο περιθώριο. Το προσωπικό του ΕΚΕΤΑ έχει ήδη δεχτεί σημαντική περικοπή των αποδοχών του. Η δεύτερη, όμως, μείωση θα είναι μια κατάφωρη αδικία, καθώς η χρηματοδότηση που λαμβάνει από το κράτος ανέρχεται μόλις σε 10% του συνολικού προϋπολογισμού του. Εφόσον οι αμοιβές του προσωπικού καλύπτονται από εξωτερική χρηματοδότηση και όχι από δημόσια, οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να εξαιρέσουν το ΕΚΕΤΑ από οποιαδήποτε περικοπή αμοιβών, που προέρχονται από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, από διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν σε σχετική τροπολογία, που να εξαιρεί το ΕΚΕΤΑ από την περικοπή αμοιβών, έτσι ώστε να αρθεί η αδικία σε βάρος του Κέντρου και να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία και ανάπτυξή του;

Απαντήσεις Υπουργείων